Dünya Bankası: Hava Kirliliği Bangladeş’te Fiziksel ve Ruhsal Sağlık Riskleri Yaratıyor
DAKKA, 5 Aralık (Xinhua) — Dünya tarafından yayınlanan bir rapora göre, yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalmak, nefes darlığı, öksürük, alt solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra depresyon ve diğer sağlık sorunlarına yakalanma riskini önemli ölçüde artırıyor. Pazar günü banka.
“Hızlı Nefes Alma: Bangladeş’te Hava Kirliliği ve Sağlık Üzerine Yeni Kanıtlar” raporu, Dhaka ve Sylhet şehirlerindeki dış hava kirliliğinin fiziksel ve zihinsel sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Rapor, beş yaşın altındaki çocukların, yaşlıların ve diyabet, kalp veya solunum yolu hastalıkları gibi yandaş hastalıkları olan kişilerin en savunmasız durumda olduğunun altını çizdi.
Raporda, halk sağlığı hizmetlerinin ve müdahale sistemlerinin iyileştirilmesi, hava kirliliği veri izleme sistemlerinin güçlendirilmesi, erken uyarı sistemlerine yatırım yapılması ve daha fazla araştırma dahil olmak üzere hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini azaltmak için acil eylem önerildi.
Rapor, başkent Dakka’da hava kirliliğinin en yüksek olduğu bölgelerin, büyük inşaatların ve sürekli yoğun trafiğin olduğu yerler olduğunu ortaya koydu. Bu bölgelerde sağlığa en zararlı olarak kabul edilen ince partikül madde (PM2.5) miktarı, DSÖ Hava Kalitesi Kılavuzlarının (AQG) ortalama yüzde 150 üzerindedir, yani günde 1.7 sigara içmek.
Dünya Bankası’nda Bangladeş ve Butan’dan sorumlu ülke direktörü vekili Dandan Chen şunları söyledi: “Hava kirliliği çocuklardan yaşlılara kadar herkesi riske atıyor. Ülkenin GSYİH’sının yaklaşık yüzde 4,4’üne mal oldu” dedi.
Chen, “Hava kirliliği sorununu çözmek, ülkenin sürdürülebilir ve yeşil kalkınması için kritik öneme sahip. Dünya Bankası, analitik çalışmalar ve yeni yatırımlar yoluyla Bangladeş’in hava kirliliğini azaltmasına yardımcı oluyor” dedi.
Rapora göre, hava kirliliği 2019’da Bangladeş’te 78.145 ila 88.229 arasında ölüme neden oldu.
Dünya Bankası Sağlık Uzmanı ve raporun direktörü Wameq Azfar Raza, “Hava kirliliği iklim değişikliğine neden oluyor ve iklim değişikliği hava kalitesini kötüleştiriyor. Zamanla, iklim değişikliği ve kentleşme hava kirliliğini daha da artıracak” dedi.
Raza ayrıca, “Sağlık sektörünün, hava kirliliği ve iklim değişikliğinin yaratacağı yakın sağlık kriziyle başa çıkmak için iyi hazırlanması gerekiyor” uyarısında bulundu.